Wijnkelder advies
De meeste wijnen die tegenwoordig gebotteld worden zijn bedoeld om op korte termijn (binnen één á twee jaar) te consumeren. Het is dus van belang om van te voren te bepalen welk deel van uw wijnvoorraad voor langere tijd bewaard moet worden en welk deel direct gedronken kan worden.
Fons & Wijn heeft in de loop der jaren veel goede contacten opgebouwd in de wijnwereld. Middels dit netwerk kunnen wij naar uw behoeften een professioneel wijnadvies geven voor uw wijnkelder. Professioneel wijnadvies op maat dus!
Wijnvoorraad afstemmen op behoefte
Bij het opbouwen van uw wijncollectie is het van belang om uw aankopen af te stemmen op uw persoonlijke behoefte en op de verschillende omstandigheden waarbij de wijnen geschonken zullen worden. Ook spelen uw persoonlijke voorkeur en het te besteden budget een rol.
Wijn bewaar advies
Is het de bedoeling om uw wijnen voor langere periode te bewaren, dan zijn een aantal factoren van belang. Allereerst het oogstjaar. Met een goed oogstjaar wordt feitelijk bedoeld: in dat jaar, binnen deze regio/wijnstreek ,de wijn het vermogen bezit deze langer te bewaren en de potentie in zich heeft deze te laten ontwikkelen op fles.Voor scores met betrekking tot wijnoogstjaren per wijnland/regio, verwijs ik u hier graag naar. Ook speelt het beleid van de wijnmaker een rol; in de zestiger jaren van de vorige eeuw werden andere type bewaarwijnen gemaakt. Mede door een veranderende behoefte van de wijndrinker, zijn bewaarwijnen over het algemeen nu sneller op dronk dan toentertijd het geval was.
Constantheid
In uw wijnkelder speelt niet alleen de hoogte van de temperatuur, de meest ideale opslagtemperatuur is 10-12° Celsius, maar eerder de constantheid een belangrijke rol. Is uw wijnkelder constant op 16° Celsius, theoretisch gezien een iets te hoge temperatuur, dan is dit nog altijd beter dan een wijnkelder die schommelt tussen 8 en 20° Celsius. Over het algemeen kan gesteld worden dat met een constant hogere temperatuur de wijnen sneller op dronk zijn, dan gemiddeld.
Luchtvochtigheid
Om oxidatie in de fles te vermijden is een constante luchtvochtigheid (tussen 60-70%) in uw wijnkelder belangrijk. Daarom moeten de flessen niet alleen liggend bewaard worden, ter voorkoming van het uitdrogen van de kurk, maar zal de lucht zeker niet te droog of te vochtig moeten zijn. Te droge lucht leidt tot inkrimpende kurken, te vochtige lucht leidt tot schimmelvorming in uw kelder, met als gevolg ‘zwetende kurken’ en beschadigde of uiteindelijk onleesbare etiketten.
Om het vochtgehalte naar beneden te krijgen, worden ook wel richeltjes in een wijnkelder voorzien van grind. Niet alleen esthetisch mooi maar vooral praktisch bedoelt.
Tochtvrij
Wijnen die op de tocht staan zullen zich minder snel goed ontwikkelen. Probeer daarom tocht te voorkomen, maar laat uw wijnkelder wel ventileren.
Trillingsvrij
Hoe langer een wijn in uw wijnkelder ligt opgeslagen, hoe gevoeliger deze wijn wordt voor trillingen. Vergelijk het maar met een ouder persoon; iemand die 80 jaar oud is , kan zich minder makkelijk bewegen en heeft behoefte aan rust. Behandel Daarom je oude(re) wijnen met respect, en voorkom teveel trillingen en verschuivingen.
Licht
Indien uw opslagruimte vaak onderhevig is van fel (zon) licht, laat uw wijnen dan verpakt in de doos/houten kist. Het oogt misschien wat minder mooi in uw wijnkelder,uiteindelijk is dit wel beter voor uw wijn; licht zorgt voor een versnelde kleurverandering: rode wijn wordt sneller bruin, witte wijn wordt sneller donker geel.Maar ook de smaak verandert door te veel licht. Kortom vermijd licht en bewaar uw wijnen op een donkere plaats.
In onderstaande collectie van 360 flessen ben ik uitgegaan dat het grootste aandeel bestemd is voor wijnen die binnen één á twee jaar gedronken zal worden. (inclusief aperitief wijnen 186 fl.) Het is tenslotte wat u zelf nastreeft met uw wijnkelder; wilt u wijnen aankopen die direct gedronken kunnen worden, of wijnen die voor (langere ) tijd bewaard moeten worden, of mix hiervan.
Binnen één á twee jaar consumeren:
- 60 fl. wit: Pinot blanc Elzas, Chablis, Sancerre, Pouilly Fumé, Muscadet Sevre & Maine sur lie, Rueda, pinot grigio Alto Adige, grüner veltliner Oostenrijk en sauvignon blanc Nieuw Zeeland.
- 24 fl. rosé: Côtes de Provence rosé en Loire rosé als Sancerre en Reuilly rosé.
- 60 fl. rood: RodeLoirewijnen, Cru’s uit de Beaujolais, Valpolicella, instap- en middenklasse Chileense-, Argentijnse- en Franse cépagewijnen
Bewaarpotentieel tot 5 jaar:
- 30 fl. wit: Bourgogne communales of premier cru, Droge Duitse Rieslings, Chablis premier cru. Witte Rhône als Crozes Hermitage en Condrieu, Houtgegiste Chardonnay uit Californië, Australië, Chili en Argentinië.
- 24 fl. rood: Pinotage uit Zuid-Afrika; Zinfandel uit Californië; Shiraz uit Australië; Malbec uit Argentinië
- 36 fl. rood: Rode Bourgognes uit Côte d’Or; Californische Pinot Noirs uit Russian River of Santa Barbara; Spätburgunder Rheingau of Baden
Bewaarpotentieel tot 10 jaar:
- 12 fl. wit: Sauternes, Eiswein, Vendanges Tardive/Selection Grains nobles.
- 36 fl. rood : Bordeaux als Médoc, Graves, Saint-Emilion of Pomerol; Cabernet wijnen uit Californië en Australië.
- 24 fl. rood: Italiaans als Chianti classico riserva , Brunello di Montalcino, Super Toscane, Barolo, Barbaresco en Amarone. Spaans als Rioja reserva, Ribera del Duero en Priorat.
- 24 fl. rood: Rhônewijnen als Chateau –neuf-du-pape, Hermitage.
Aperitief:
- 12 fl. Ruby/tawny/LBV port.
- 6 fl. Dry fino/manzanilla sherry
- 24 fl. Prosecco, Cava, Champagne
Liever een kleinere voorraad? Laat dan de ‘aperitief’ vervallen en/of, beperk het aantal wijnen dat wat langer bewaard moet worden en sla per categorie minder flessen in. Probeer wel zo veel mogelijk de variatie te behouden; verandering van spijs doet eten, geldt in feite ook met drank, verandering van wijn doet….