Beschrijving
Viognier voelt zich hier uitstekend op zijn plaats in het Zuiden, net als de familie Kingslake. In 2003 verhuisden Catherine & James Kinglake van Londen naar Domaine Begude in het koele, hooggelegen gebied van Limoux, in de Pyreneeën. De eerste keer dat het paar deze Viognier maakte, was er maar een kleine hoeveelheid sap om te vergisten. Als gevolg hiervan werden ze gedwongen om kleine eikenhouten vaten te gebruiken in plaats van roestvrij staal. De resultaten waren zo geweldig dat ze sindsdien dezelfde principes hebben gevolgd en iets hebben gecreëerd dat lijkt op de beroemde Condrieu van de Rhône-vallei – zonder het bijbehorende pittige prijskaartje. Het zit vol met weelderige, frisse smaken van witte perzik en abrikoos. Een delicate, romige textuur ook mede door zijn, wat lagere, zuur gehalte. Heerlijk om zo te drinken maar nóg lekkerder bij Thaise Gamba spiesjes van de grill. Kan ook uitstekend bij een niet al té spicy curry. Voor de liefhebbers van de Franse Keuken serveren we hem bij gebakken St. Jacobs schelpen met een beurre blanc op basis van sinaasappelsap en een scheutje viognier zelf.
Volromige Viognier. Abrikoos, perzik, acacia. Laag in zijn zuren. Biologisch. Kan goed bij Aziatisch.
Domaine Begude is grotendeels de creatie van de Engelsman James Kinglake. Zijn liefde voor de edele Bourgondische druiven, Chardonnay en Pinot Noir, bracht James naar de heuvels rond Limoux ten zuiden van Carcassonne. Juist vanwege het koelere klimaat hier. James en zijn vrouw Catherine namen het in 2003 over en hoewel het landgoed eerder biodynamisch was geweest, was het destijds allemaal een beetje ouderwets en verwaarloosd. Het had in ieder geval zeker niet de “tender loving care” gekregen in al die jaren. Er was veel werk te doen. De handen uit de mouwen, en dat heeft heel goed gewerkt. Iets verwijderd van het hete Languedoc, beïnvloed door de koele Pyreneeën en het Atlantische weersysteem, is het perfect voor discrete ‘Oude Wereld’ Chardonnay en Pinot Noir. De groeiomstandigheden zijn vergelijkbaar met die in Bourgondië en inderdaad, 80% van de productie van de wijngaard is Chardonnay en Pinot Noir. Het lange, koele groeiseizoen zorgt hier voor goed uitgebalanceerde, fruitgedreven wijnen die worden ondersteund door een natuurlijke frisheid. De wijnstokken omringen de wijnmakerij, voornamelijk op zuidoostelijke of zuidelijke hellingen, wat betekent dat het fruit binnen enkele minuten na de oogst en in optimale staat in de pers kan zijn. Het landgoed is in totaal 72 hectare, waarvan 24,5 met wijnranken op een hoogte tussen 270-320 m en de bodem bestaat voornamelijk uit klei/kalksteen. De onderbouw van de wijngaard is van klei, zodat de bodem het water diep in de grond vasthoudt om de wortels te voeden. Dit betekent dat de wijnstokken geen gebrek aan water hebben als ze eenmaal zijn gevestigd. Hun diepe wortelgroei verbetert ook de fysiologische rijpheid van de wijnstokken en de druiven. Om het terroir volledig te weerspiegelen, gebruiken ze geen irrigatiesysteem. Tegenwoordig maken ze uitstekende, schone, moderne wijnen die wij, als moderne consument, willen drinken.
Winterrecept bij deze wijn
Burrata met gegrilde druiven
Burrata – wat ‘beboterd’ betekent in het Italiaans – is een van de grote geneugten van het leven. De buitenkant is stevige mozzarella, de binnenkant een smeuïge combinatie van stracciatella en room. De combinatie van die twee is verrassend lekker. Burrata kan worden gecombineerd met allerlei
smaken – citrusvruchten of -sap, zoete balsamico, peperige rucola, geroosterde kruiden. Hier worden zoete rode druiven op een spiesje gestoken en gegrild: een even eenvoudige als indrukwekkende methode. Als je vooruit wilt werken, marineer de druiven dan maximaal 1 dag in de koelkast voordat je ze gaat grillen. Als je geen burrata kunt krijgen, zijn balletjes buffelmozzarella een prima alternatief.
INGREDIENTEN
-
- Ongeveer 320 g pitloze rode druiven, van de wijnstok getrokken
- 2 el Valdespino azijn (of andere sherryazijn van de beste kwaliteit)
- 3 el olijfolie
- 1 teentje knoflook, geple1½ theelepel zachtbruine suiker
- 1½ theelepel venkelzaad, geroosterd en licht geplet
- 3 grote bollen burrata of buffelmozzarella (600 g)
- 6 kleine takjes rode of groene basilicum (5 g), om te serveren
- Zeezout in vlokken en zwarte peper
BEREIDING
- Doe de druiven in een middelgrote kom met de azijn, olie, knoflook, suiker, 1 theelepel venkelzaad, ¼ theelepel zoutvlokken en flink wat peper. Meng goed en zet apart.
- Prik de druiven aan stokjes; je wilt er ongeveer vijf of zes per stokje. Gooi de marinade niet weg: die heb je nodig bij het serveren.
- Zet een grillpan op hoog vuur en ventileer je keuken goed. Zodra ze heet zijn, voeg je de druivenstokjes in porties toe en grill je ze ongeveer 2-3 minuten, waarbij je ze halverwege omdraait. Haal van het vuur.
- Als je klaar bent om te serveren, scheur je de bolletjes burrata doormidden en leg je één helft op elk bord. Leg de druivenstengels er tegenaan – twee per portie – en lepel 1½ theelepel van de marinade over de kaas. Je kunt ook op een schaal schikken om een menigte te bedienen.
- Bestrooi met de overgebleven venkelzaadjes, garneer met een takje basilicum en serveer.
Lenterecept bij deze wijn
Coquilles Saint Jacques
Serveerwijn: Domaine Bégude Viognier
Dit voorgerecht staat boven aan mijn lijstje. Ik zou het elke zaterdagavond op tafel willen zetten. En dan met deze Viognier ernaast, smullen maar!
Geschikt voor zes personen
Ingrediënten:
-
- 12 Sint Jacobsnoten
- 50 gram bladspinazie
- 100 ml melk
- 1 bloemkool
- 1 citroen
- 1 blokje groentebouillon
Voor het sausje:
-
- Citroen (sap)
- 2 eetlepels dragon
- 2 eetlepels kappertjes
- Peper en zout
Bereiding:
-
- Maak de bloemkool schoon en verdeel in roosjes. Kook ze gaar in water met het bouillonblokje. Giet af en laat goed uitdampen. Verwarm de melk. Mix de bloemkool samen met de warme melk, een klontje boter, de citroenschil, de nootmuskaat, peper en zout in de blender tot een fijne, smeuïge puree. Schep de puree in een spuitzak en hou warm.
- Dep de Sint-Jakobsnoten goed droog met keukenpapier en kruid ze met peper en zout. Verhit een flinke klont boter in een gloeiendhete pan. Leg er de Sint-Jakobsnoten in en bak ze 30 seconden per kant. Haal ze uit de pan en hou ze warm.
- Zet het vuur een beetje zachter en verwijder het vet uit de pan. Smelt er de boter voor het sausje in en blus met het citroensap. Schraap de aanbaksels los en voeg de kappertjes en de dragon toe. Laat nog 1 minuut op een zacht vuur sudderen.
- Spoel en droog de spinazie. Spuit een streepje van de bloemkoolpuree op de borden en leg er per bordje 3 gebakken Sint-Jakobsnoten op. Werk af met het citroensausje en de jonge spinazieblaadjes.
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.