Beschrijving
Weingut Franz Keller behoort tot de beste 10 wijnbedrijven uit Duitsland. Het is gelegen in Vogtsburg, in het “Bereich” Kaiserstuhl, deelstaat Baden, dat de warmste wijnstreekis van Duitsland. Kaiserstuhl ligt op een reeds lang geleden gedoofde vulkaan. Hierdoor heeft de bodem een vulkanische oorsprong (dat veel mineralen bevat) met daarover heen löss of kalksteen. Deze laatste twee bodemsoorten zijn met name geschikt voor de aanplant van de Burgundersoorten Spät-, Grau en Weissburgunder.
In het gebied de Kaiserstuhl heb je veel hellingen. Er valt relatief weinig neerslag omdat ook zij optimaal gebuik maken van de Vogezen; alle westelijke storingen vallen daar neer, zodat het ten Oosten daarvan droog en zonnig is. De Kaiserstuhl heeft door deze specifieke en gunstige eigenschappen een duidelijk eigen karakter dat voor onderscheid zorgt met andere gebieden in Baden. Het gebied wordt gezien als de parel van Baden.
Franz Keller is niet alleen beroemd om de wijnen die het bedrijf maakt. In het nieuwe, state of the art gebouw van het wijnbedrijf (dat een paar jaar geleden werd geopend) is ook Schwarzer Adler gevestigd, een sterren restaurant. Men huldigt het principe dat goede wijn en een goede keuken elkaar versterken: men jut elkaar op naar grotere hoogte. Keller maakt wijnen die bedoeld zijn om juist culinair in te zetten.
Daarnaast zijn zei lid van de VDP: het Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter. Dat is een vereniging van 200 Duitse top wijnbedrijven waarvoor je moet worden gevraagd. De lat ligt daarbij hoog. Je kunt er namelijk ook weer uitgezet worden wanneer je niet meer voldoet aan de strenge kwaliteitseisen. De classifiactie is gestoeld op die van de Bourgognesteeek waarbij de ligging van de wijngaard en de bodemgesteldheid de belangrijkste randvoorwaarden zijn. De classifiactie binnen VDP, van laag naar hoog,is: Gutsweine – Ortsweine – Erste Lage – Grosse Lage ( ookwel Grosses Gewächs, afgekort GG). De laatste twee klassen kun je dan ook vergelijken met de Premier cru en Grand cru wijnen van Bourgogne
De Jechtinger Enselberg wijngaard is op het westen gericht en goed winderig. De wind voorkomt schimmelziekten in de wijngaard en houdt de planten sterkt en gezond. De bodem is steenachtig met vulkanisch gesteente in de ondergrond. Een fijne laag löss vormt de bovengrond. In 2003 werd de wijngaard met 100% Bourgondische Pinot Noir-klonen beplant. Die geven een delicaat en vrouwelijk type Pinot Noir. De wijn heeft 18 maanden in Frans eiken vaten gerijpt, waarvan ca. 40% nieuwe vaten.
Dieprood met voor spätburgunder hoge intensiteit. Complexe geur met klein rood fruit, floraal, rokerig en een beetje vanille en kruidigheid van hout. Zeer geconcentreerd met sappig rood fruit, kreupelhout en wat aardse tonen. Daarnaast een stevige grip van de flinke maar mooi rijpe tannines en aangename frisheid. Een lange, minerale afdronk met parchtige balans tussen frisheid en tannines.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.