Beschrijving
Weingut Franz Keller behoort tot de beste 10 wijnbedrijven uit Duitsland. Het is gelegen in Vogtsburg, in het “Bereich” Kaiserstuhl, deelstaat Baden, dat de warmste wijnstreekis van Duitsland. Kaiserstuhl ligt op een reeds lang geleden gedoofde vulkaan. Hierdoor heeft de bodem een vulkanische oorsprong (dat veel mineralen bevat) met daarover heen löss of kalksteen. Deze laatste twee bodemsoorten zijn met name geschikt voor de aanplant van de Burgundersoorten Spät-, Grau en Weissburgunder.
In het gebied de Kaiserstuhl heb je veel hellingen. Er valt relatief weinig neerslag omdat ook zij optimaal gebuik maken van de Vogezen; alle westelijke storingen vallen daar neer, zodat het ten Oosten daarvan droog en zonnig is. De Kaiserstuhl heeft door deze specifieke en gunstige eigenschappen een duidelijk eigen karakter dat voor onderscheid zorgt met andere gebieden in Baden. Het gebied wordt gezien als de parel van Baden.
Franz Keller is niet alleen beroemd om de wijnen die het bedrijf maakt. In het nieuwe, state of the art gebouw van het wijnbedrijf (dat een paar jaar geleden werd geopend) is ook Schwarzer Adler gevestigd, een sterren restaurant. Men huldigt het principe dat goede wijn en een goede keuken elkaar versterken: men jut elkaar op naar grotere hoogte. Keller maakt wijnen die bedoeld zijn om juist culinair in te zetten.
Daarnaast zijn zei lid van de VDP: het Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter. Dat is een vereniging van 200 Duitse top wijnbedrijven waarvoor je moet worden gevraagd. De lat ligt daarbij hoog. Je kunt er namelijk ook weer uitgezet worden wanneer je niet meer voldoet aan de strenge kwaliteitseisen. De classifiactie is gestoeld op die van de Bourgognesteeek waarbij de ligging van de wijngaard en de bodemgesteldheid de belangrijkste randvoorwaarden zijn. De classifiactie binnen VDP, van laag naar hoog,is: Gutsweine – Ortsweine – Erste Lage – Grosse Lage ( ookwel Grosses Gewächs, afgekort GG). De laatste twee klassen kun je dan ook vergelijken met de Premier cru en Grand cru wijnen van Bourgogne
De Pulverbuck wijngaard ligt op 400 meter hoogte in Oberbergen aan de rand van het bos. De bodem bestaat uit sterk verpulverde löss op vulkanisch gesteente, vandaar de naam Pulverbuck. De actieve kalk in de bodem en de langzame, zachte vinificatie resulteren al 40 jaar in een unieke pinot blanc. De wijn rijpt 12 maanden in 50% grote houten vaten (1000 liter en groter) en 50% in gebruikte eikenhouten vaten. Na deze eerste rijping brengt de wijn nog eens zes maanden door op de droesem in stalen tanks. Helder citroengeel met rijke, groene reflecties die bovengemiddelde aroma’s bevat voor een pinot blanc. Mirabelle, pruim en perzik domineren aanvankelijk. Gele pruim, veel amandelpitten en wat marsepein ondersteunen de smaak. Rijpe gele appels en gekarameliseerde kweepeer zijn even geslaagde toevoegingen. Limoen en bergamot zorgen voor wat frisheid en een wrange noot. Een vleugje zanddeeg mengt zich met het fruit. Een opvallende groene toets van zuring, kervel, citroenmelisse en citroentijm.
De 2021 Pinot Blanc van de VDP Erste Lage Oberbergener Pulverbuck is compact, koel en strak tegelijk. In de mond wordt hij gekenmerkt door een dichte, kruidige toets. Hij heeft een volle body en is slechts lichtjes zacht.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.